Teikiamos nagų priežiūros paslaugos namuose kelia pavojų sveikatai

    Viena iš grožio paslaugų yra manikiūras ir pedikiūras. Manikiūras ir pedikiūras (kai karpomos nagų odelės) – tai A kategorijos paslauga, kurią teikiant pažeidžiama oda arba gleivinė ir instrumentas užteršiamas krauju arba kitais kūno skysčiais. Šiai grožio paslaugai labai svarbu, kad paslauga būtų suteikta saugiai ir prisilaikant visų sveikatos saugos reikalavimų.

     Moterys vis dažniau naudojasi nagų priežiūros paslaugomis, kurios teikiamos namuose, tačiau ar visuomet jos atliekamos laikantis saugos ir higienos reikalavimų. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento Mažeikių skyriaus specialistai (toliau-specialistai) įspėja, kad neverta susigundyti namuose atliekamu manikiūro ir pedikiūro procedūromis, kurios priskiriamos A kategorijos paslaugoms. Per netinkamai apruoštus instrumentus yra didelė tikimybė užsikrėsti įvairiomis užkrečiamosiomis ligomis.

   Specialistai pataria rinktis tik tuos grožio paslaugų teikėjus, kurie paslaugas atlieka turėdami leidimą-higienos pasą. Kiekvienas grožio salonas ar paslaugos teikėjas privalo laikytis Lietuvos higienos normos HN 117:2007 „Grožio paslaugų sveikatos saugos reikalavimai“ reikalavimų. Primename, kad paslaugos teikėjas turi būti pilnai apsirūpinęs instrumentais, jų turi turėti tiek, kad juos būtų galima efektyviai valyti, dezinfekuoti ir sterilizuoti. Saugiausia, kai paslaugos teikimui naudojami vienkartiniai instrumentai, kurie naudojami tik vienam klientui, todėl infekcijų perdavimo rizika yra labai maža. Daugkartinio naudojimo instrumentai turi būti sterilūs ir po kiekvieno kliento dezinfekuojami bei sterilizuojami. Vienkartiniai sterilūs ir sterilizuoti daugkartiniai instrumentai, naudojami teikiant A kategorijos grožio paslaugas, turi būti išpakuojami tik klientui matant. Griežtai draudžiama pakartotinai naudoti vienkartinius instrumentus, nesterilius A kategorijos paslaugoms teikti naudotus daugkartinius instrumentus. Atkreiptinas dėmesys į dildes, kurios gali būti vienkartinio ar daugkartinio naudojimo. Jei dildės yra daugkartinio naudojimo, po panaudojimo jas būtina nuplauti po tekančiu vandeniu ir merkti į dezinfekcinį tirpalą, kad būtų pašalinti nešvarumai. Po kiekvieno kliento visi paviršiai, prie kurių tiesiogiai lietėsi paslaugos vartotojas teikiant jam grožio paslaugą, turi būti valomi ir dezinfekuojami, t.y. stalas, pagalvėlės, mirkymo vonelės.Grožio paslaugos teikimo metu pažeista kliento oda turi būti nuvaloma sterilios vatos ar marlės gabalėliu, suvilgytu odos dezinfekcijai skirta priemone. Teikiant manikiūro ar pedikiūro paslaugas, paslaugos teikėjas privalo mūvėti vienkartines pirštines ir jas keisti po kiekvieno paslaugos vartotojo.

       Aplaidžiai atliktas manikiūras ir pedikiūras, nepaisant higienos ir darbo saugos reikalavimų tiek klientui, tiek ir darbuotojui gali sukelti didelį pavojų sveikatai.

       Klientai, pastebėję netinkamai teikiamas paslaugas, gali kreiptis į Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento Mažeikių skyrių, Vilniaus g. 2, Mažeikiai (el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Gražina STONKIENĖ                                                                                    

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode